Zdrowe przyprawy – które z nich warto wprowadzić do kuchni?

0
74

Zdrowe przyprawy, czyli jakie? Które z nich powinny znaleźć się w kuchennej „apteczce”? Do wyboru mamy tak duży ogrom przypraw, które są w stanie nie tylko nadać ciekawych walorów naszym potrawom, ale i wspomóc funkcjonowanie organizmu, że znalezienie dla nich wszystkich miejsca w kuchni, wydaje się być wręcz niemożliwe. Jeśli jednak przyjrzymy się właściwościom i działaniu niektórych z nich, wybór będzie znacznie łatwiejszy!

Zdrowe przyprawy – cenne właściwości

Dzięki przyprawom nasze potrawy zaczynają zupełnie inaczej smakować i pachnieć. Wiele z przypraw jest w stanie wspomóc pracę poszczególnych narządów. Ponadto ich stosowanie sprawia, że po ciężkostrawnym posiłku lub tłustych i wzdymających potrawach, nie czujemy się aż tak ociężali, przestają nas boleć żołądki, a wątroba lepiej radzi sobie z procesami usuwania zbędnych produktów przemiany materii.

Jakie zatem zdrowe przyprawy warto wybrać? Zacznijmy od bazylii, aromatycznej, doskonałej jako dodatek do sałatek, twarożków, a nawet naszej ulubionej pizzy. Bazylia, zarówno świeża, jak i suszona świetnie sprawdza się w kuchni. Korzystnie wpływa na trawienie, wykazuje działanie rozkurczowe i pobudza krążenie.

Zdrowe przyprawy, które kojarzą nam się raczej ze słodkościami i deserami, to chociażby cynamon. Warto wiedzieć, że wykazuje właściwości bakteriobójcze. Wspomaga również układ krążenia, a do tego działa przeciwzapalnie. Przydaje się w stanach przeziębienia i powinien wręcz gościć w diecie osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy.

Kurkuma obecna często w potrawach orientalnych, o specyficznym aromacie, smaku, a do tego nadająca żółtego zabarwienia, wykazuje działanie przeciwzapalne. Do tego można liczyć na wspomożenie pracy wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Korzystnie wpływa na układy krwionośny oraz nerwowy.

Oregano, kolejna przyprawa nieodmiennie kojarząca się z pizzą, choć równie dobrze można ją spotkać w rozmaitych sosach i oczywiście sałatkach, a także w mięsnych marynatach. Ta aromatyczna przyprawa obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego, a ponadto jest w stanie poprawić nasz sen.

Zdrowe przyprawy w formie ziół

Kuchnia bez ziół jest pusta! Aromaty ziół są czymś niepowtarzalnym. Takich zapachów nie da się porównać do niczego innego, a ich kwintesencją są bardzo wyraziste dania. Z ziół w naszej kuchni, jeśli chcemy zadbać o zdrowie, nie powinno zabraknąć mięty. Mięta świetnie radzi sobie z niestrawnością, łagodzi wzdęcia i korzystnie wpływa na procesy trawienne. Sprzyja pracy układu oddechowego, a do tego jest w stanie złagodzić uciążliwe bóle głowy.

Szałwia to doskonale nam znany sposób na łagodzenie stanów zapalnych. Jej właściwości sprawiają, że działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, a do tego wzmacnia układ odpornościowy. Dobrze radzi sobie z bólami głowy i nadmierną potliwością.

Kulinarne zioła i przyprawy

Poszczególne przyprawy można stosować w mieszankach bądź samodzielnie. Podobnie jest z ziołami. Zdrowe przyprawy i zioła to cała gama produktów do wyboru, dzięki którym jesteśmy w stanie wspomóc funkcjonowanie praktycznie każdego narządu, jak i całych układów ludzkiego organizmu. Jeśli do tego są to produkty, które smakują, cudownie pachną i sprawiają, że nasze potrawy nabierają apetycznych walorów, tym bardziej nie warto się ograniczać. Znajdźmy w swojej kuchni miejsce na różnorodne, zdrowe przyprawy i zioła, dzięki którym z wieloma problemami, chociażby po stronie układu pokarmowego, poradzimy sobie bez sztucznych medykamentów.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge