Zdrowe gotowanie, a wybór deski do krojenia

0
159

Jaka powinna być deska do krojenia? Większość zapewne w pierwszej chwili odpowiada, że jakakolwiek. Byleby móc na niej kroić, zatem powinna mieć odpowiedni rozmiar. Reszta przestaje mieć szczególne znaczenie. Dziś jednak mamy zdecydowanie większą świadomość odnośnie jakości i produktów, które wybieramy. Wiemy również, że nawet pozornie tak banalny element wyposażenia kuchennego, jak deska, ma znaczenie. Dla wygody użytkowania i oczywiście zdrowego gotowania. A co mamy do wyboru na rynku?

Deski drewniane

Do tej pory drewniane deski wciąż dominują na rynku i są najchętniej wybierane. Jednakże zdania na temat ich właściwości, możliwości zdrowego gotowania i komfortu użytkowania w kuchni, bywają podzielone. Drewnianym deskom nie da się odmówić trwałości i naturalnych właściwości bakteriobójczych. Nie powodują tępienia się noży, a ich ceny nie przerażają. Jest jedno ‘ale’. Wspomniane właściwości zachowują tylko wtedy, gdy są w prawidłowy sposób eksploatowane. Co to oznacza?

  • deskę drewnianą po każdym myciu trzeba wycierać dokładnie do sucha. Łatwo nasiąka wilgocią, a co za tym idzie, tworzą się idealne warunki do rozwoju bakterii, następnie wnikania ich do pożywienia podczas styczności z deską. Poza tym wilgotna deska powoduje pęcznienie drewna, jego rozwarstwianie się i odkształcanie,
  • nie może być zmywana w zmywarce,
  • nie powinno się myć jej przy użyciu silnych środków czyszczących,
  • należy zadbać o zabezpieczenie – doskonale sprawdza się olej jadalny bądź olej parafinowany do konserwacji drewna, którymi wystarczy delikatnie przetrzeć deskę,
  • z częstotliwością raz na tydzień należy drewnianą deskę zdezynfekować, posypując ją grubą solą i pozostawiając tak na noc.

Bambusowe deski

Odmienny wybór to deska bambusowa, która wykonana jest ze specjalnie sprasowanej trawy. Takie bambusowe cuda są bardzo trwałe, a przy tym lekkie. Wybierając taki produkt można liczyć na zdecydowanie mniejsze wchłanianie wody, więc i znaczącą redukcją potencjalnego rozwoju bakterii. Konstrukcja takiej deski, gdzie trawa zostaje ułożona w przeciwnym kierunku, w stosunku do krojenia, decyduje o niepowstawaniu szczelin. Można liczyć na znacznie mniejsze ryzyko przenikania zapachów, co z kolei jest wadą w przypadku desek drewnianych.

Bambus także nie niszczy noży, a do tego jest to materiał szybciej odnawialny niż drewno. Zadowoleni będą zatem zwolennicy eko kuchni.

Podobne właściwości, co bambus, posiadają deski kauczukowe.

Deski wykonane z tworzyw sztucznych

Takie produkty są najłatwiejsze do utrzymania w czystości. Nie wykazują naturalnych właściwości antybakteryjnych, ale z powodzeniem można je myć w zmywarkach. Dobrze również znoszą działanie silnych środków czyszczących. I one nie niszczą noży.

Wady to przede wszystkim brak naturalnych właściwości antyseptycznych, co w połączeniu z byciem słabym przewodnikiem ciepła, nie pozwala na dość dobrą dezynfekcję. Nie tępią noży, więc można bez skrupułów kroić na nich niemalże wszystko. Niestety każdy kolejny ruch noża pozostawia płytkie nacięcia. Te z czasem mogą się pogłębiać, a poza tym taka deska nie wygląda zbyt estetycznie. To dlatego przy zakupie na przykład deski plastikowej, należy baczną uwagę zwracać na jakość materiału, z jakiego została wykonana.

Szklane i marmurowe

Deski szklane, jak i marmurowe, chwali się przede wszystkim za ich trwałość oraz możliwość zachowania maksymalnej higieny. Nie nasiąkną wodą, nie posiadają szczelin, w których mogłyby zacząć się rozmnażać bakterie. Poza tym nie przyjmą zapachu produktów spożywczych, które będą na nich krojone. Są bardzo twarde i jednocześnie bardzo odporne na nacięcia, można zatem mówić o najwyższej odporności na uszkodzenia.

I tutaj nie można zapominać o ich wadach. Są twarde, ciężkie i jeśli wybierzemy takie, które zostały wykonane z bardzo śliskich materiałów, nie mają powłoki antypoślizgowej zwiększającej przyczepność do powierzchni, mogą zagrażać naszemu bezpieczeństwu podczas ich użytkowania.

Do tego powodują tępienie noży, a ze względu na zastosowane materiały, nie można na nich rozbijać mięsa.

Na koniec nie zapominajmy o zalecie desek szklanych i marmurowych, jaką jest ich estetyka. Możemy ich używać do krojenia, ale ozdobnie ułożone sery bądź przystawki na takiej właśnie desce, będą się równie pięknie prezentować na stole, podczas dowolnego przyjęcia.

Jaką ostatecznie wybrać?

Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, ponieważ każdy ma inne potrzeby. Ceny desek również wahają się w dość szerokich granicach. Na pierwszym miejscu należy jednak uwzględnić, jakie produkty spożywcze najczęściej mają styczność z deskami, u nas w domu. Dobrym rozwiązaniem jest wybór kilku desek. Tym bardziej, jeśli stawiamy na te drewniane, które mogą przejmować część zapachów i jednak stwarzają ryzyko przenoszenia się bakterii. Ta sama deska do krojenia surowego mięsa i pieczywa, nie jest dobrym połączeniem.

Jeśli zależy nam na wysokiej estetyce, to wybierzmy deski szklane bądź marmurowe, które świetnie wyglądają. Do tego są trwałe. Z powodzeniem możemy wybrać deski z tworzyw sztucznych, które są łatwe do utrzymania w czystości i stosunkowo trwałe, a dla zachowania wysokiej jakości i maksymalnej higieny, bambus będzie najbardziej satysfakcjonującym rozwiązaniem.

Poza oczywistą jakością, możliwościami zastosowania, estetyką i ceną, możemy pokusić się o zakup desek opatrzonych ciekawymi rozwiązaniami. Deski z rowkami na brzegach sprawiają, że podczas krojenia produktów, z których wycieka sporo soku, nie doprowadzimy do tak znacznego zabrudzenia stołu czy też podłogi, na które kapie płyn.

Dostępne są deski wraz z idealnie pasującymi pokrywami. Dzięki nim można produkty pozostawić na desce, osłonić szczelnie pokrywą szklaną bądź plastikową i cieszyć się dłużej zachowaną świeżością. Do tego deski z uchwytami do powieszenia, o różnych kształtach czy też z wysuwanym pojemnikiem. Kolorowe, estetyczne i funkcjonalne, by zadowolić każdego.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge