Sprzęt do kuchni, w który warto zainwestować

0
175

Gdy gotowanie to nasze drugie życie, ale i pasja, z powodzeniem możemy zainwestować w sprzęt do kuchni. Jaki? Do wyboru są różnego rodzaju urządzenia, dzięki którym można gotować zdrowo, ale i przyrządzać fantazyjne potrawy. Kupować będziemy zatem wedle własnych potrzeb, ale to, co powinno interesować na pierwszym miejscu, to jakość wykonania. I nic nie stoi na przeszkodzie, by atrakcyjna cena szła w parze z oferowanymi możliwościami i solidnymi wykonaniami.

Sprzęt do kuchni – zdrowe gotowanie

Od dawna wkłada nam się do głów regułki mówiące o tym, by nie jeść ciężko i tłusto. Unikać potraw smażonych, niezależnie od tego czy mamy problem z utrzymaniem masy ciała, czy też nie. Czy wyobrażamy sobie mimo wszystko niedzielny obiad bez tradycyjnego schabowego? A do tego zasmażana kapustka? Jakby nie patrzeć, trudno całkowicie wyeliminować smażone potrawy. Możemy jednak iść na kompromis. Raz na jakiś czas pozwolić sobie na ulubione potrawy, mimo tego iż smażone, a na co dzień korzystać… z parowaru. To świetna alternatywa, która pozwala przyrządzić całe mnóstwo potraw.

Po co stawiać na tego typu sprzęt do kuchni, skoro podobny efekt możemy uzyskać gotując? Sedno tkwi w błędnym myśleniu i pewnej niewiedzy. Przyrządzanie potraw na parze pozwala zachować zdecydowaną większość walorów odżywczych, w tym witamin i minerałów. Podczas gotowania nasze produkty niestety tracą sporą część z nich. Teoretycznie gotowane potrawy są zatem zdrowe. W praktyce jednak poza wyeliminowaniem tłuszczu służącego do smażenia, nie jesteśmy w stanie zadbać o podaż witamin na pożądanym poziomie.

Wielofunkcyjne urządzenia kuchenne

Kolejny sprzęt do kuchni, który z powodzeniem możne znaleźć swoje miejsce w królestwie gotowania, to urządzenie wielofunkcyjne. Takie, w którym możemy ubijać, siekać, mielić. Coś jak odrobinę bardziej zaawansowany, typowy robot kuchenny. Sporo funkcji w jednym urządzeniu, które ostatecznie zajmuje mniej miejsca, niż gdybyśmy do każdej czynności mieli inny sprzęt.

Odrobina lata w środku zimy

Żadna nowość ani szczególna technologia. Mowa bowiem o gofrownicy. Gofry kojarzą nam się głównie z letnią porą. Smaczny kawałek ciasta „w kratkę”, na ciepło, z owocami, bitą śmietaną i polewą. Jak kto woli. Na gofry pozwalamy sobie najczęściej podczas letnich wojaży. Będąc nad morzem, ale i coraz częściej w centrach dużych miast, gdzie można znaleźć takie smakołyki. A po lecie nie pozostaje nic innego, jak przyrządzić domowe gofry, właśnie z udziałem gofrownicy.

Jakość i cena

Niezależnie, na jaki sprzęt do kuchni stawiamy, chcemy by posłużył nam możliwie długi czas. Niechaj zatem będzie wysoki jakościowo. Nie musi być najdroższy i markowy. Wiele firm ze średniej półki zaoferuje urządzenia, które w pełni nas zadowolą.

Wystarczy rozeznać się w ofercie, zdecydować na wybrany sprzęt do kuchni i… gotować, piec, przyrządzać. Wedle życzenia!

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge