Silikonowe formy do tarty – czy warte uwagi?

0
119

Tarta może być słodka lub słona, z dowolnymi dodatkami, jakie przyjdą nam tylko do głowy. Jeśli jest to jeden z naszych ulubionych przysmaków, w kuchni powinny zagościć silikonowe formy do tarty. Wygodne w użytkowaniu, zdecydowanie lepsze niż ich metalowe odpowiedniki. Poza tym dostępne w różnych kolorach, by swoją kuchnię uzupełnić nie tylko o funkcjonalny produkt, ale również wpisujący się w atmosferę wnętrza.

Silikonowe formy do tarty – zalety

Silikon stosowany w kuchni to materiał, który spośród dotąd dostępnych rozwiązań sprawdza się najlepiej. Ma mnóstwo zalet, a wad praktycznie żadnych. Można jedynie mówić o niewielkich minusach w postaci wyższej ceny zakupu czy braku odporności na cięcia. Jednak gdy porównamy inne wykonania, szybko się przekonamy, że to tylko i wyłącznie drobna niedogodność, z którą można sobie poradzić. Stosunek zalet do wad w tym wypadku sprawia, że silikonowe formy do tarty wysuwają się na prowadzenie.

Silikon kuchenny jest bezwonny, a do tego sam nie pochłania zapachów. Jeśli chcemy przygotować słoną i wykwintną tartę na obiad, a na deser coś z aksamitnym kremem i owocami sezonowymi, możemy użyć tej samej formy. Słodki wypiek nie przejdzie aromatem czy smakiem ostrych dodatków, jakie zagościły w słonej tarcie.

Kolejno możemy mówić o odporności zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury, a także na gwałtowne zmiany temperatur. Taką formę możemy zamrozić, wyjąć i od razu włożyć do piekarnika. Nic jej się nie stanie!

Wygoda użytkowania

Na wygodę użytkowania wpływa kilka czynników. Przede wszystkim do silikonu nie przywierają składniki. To nie tylko kwestia zawsze udanych wypieków, ale i braku konieczności smarowania formy tłuszczem czy też wykładania jej papierem do pieczenia. Po zastosowaniu formę bez problemu umyjemy stosując płyn do mycia naczyń bądź korzystając ze zmywarki.

Silikonowe formy do tarty są elastyczne. Nawet w małej kuchni znajdą swoje miejsce, bo wystarczy je złożyć czy też zwinąć i schować w dowolnej szafce. Przy następnej okazji, gdy będziemy chcieli takiej formy użyć, wyjmiemy ją, rozłożymy i od razu wróci do swojego pierwotnego kształtu.

Silikonowa forma szybko stygnie, dlatego nie uraczy domowników poparzeniami, gdy przypadkowo jej dotkniemy. Poza tym to właśnie ten specjalny kształt, płaskiej, okrągłej formy z niskimi i karbowanymi brzegami, pozwala uzyskać tak smaczną tartę.

Znajdźmy w swojej kuchni miejsce na różnorodne produkty służące do pieczenia, ale i na silikonowe wykonania. Szybko przekonamy się, że warto było w nie zainwestować. Silikonowe formy do tarty uraczą nas wyjątkowymi wypiekami, bezproblemowym użytkowaniem i żywymi barwami.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge