Olej z lnu. Doskonały kosmetyk!

0
99

Olej z lnu na dobre zagościł w naszych kuchniach. Świetnie nadaje się do sałatek, ale i różnego rodzaju przyrządzanych potraw. Można go pić codziennie, by poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Mamy do czynienia z produktem, który sprawdza się nie tylko w codziennym menu, ale i jako kosmetyk. Sprawdzamy, jakie oferuje możliwości i w jaki sposób wykorzystać jego dobroczynne właściwości.

Olej z lnu – na włosy i skórę

Wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych to jeden z największych atutów oleju lnianego, który wykorzystujemy do poprawy stanu swojego zdrowia. Nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują jednak nie tylko działanie prozdrowotne, ale i kosmetyczne. Olej z lnu możemy zatem stosować na skórę twarzy i całego ciała. Ponadto na włosy.

Z powyższych właściwości skorzystają osoby zmagające się z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry, nadmierną suchością bądź przetłuszczaniem się skóry. Ci z nas, których skóra zbyt mocno się błyszczy, czyli wydziela nadmierną ilość łoju, dzięki lnianemu olejowi uzyskają wyrównanie tempa produkcji łoju. Pory zostaną odblokowane, a co za tym idzie, pojawiać się będzie znacznie mniejsza liczba krostek.

Olej z lnu może stanowić zamiennik kupnego balsamu. Po każdej kąpieli zamiast butelki ze sztucznym specyfikiem, na dłonie wystarczy nalać odrobinę lnianego produktu, na jeszcze mokrą skórę i wklepać go z pomocą ręcznika. Miejscowo można wykorzystać olej, jako kompres, między innymi na suche łokcie.

Jeśli chodzi o kondycję naszych włosów, to na cennych właściwościach skorzystają zarówno mężczyźni, jak i kobiety. W oleju lnianym znajdujemy lignany, które wpływają na hormony, a co za tym idzie, ograniczają łysienie u mężczyzn. U kobiet zaś olej ten nadaje się do pielęgnacji włosów słabych, przesuszonych i łamiących się. Tych, które zostały zniszczone poprzez farbowanie, ondulację czy silne działanie promieniowania słonecznego.

Produkty kosmetyczne z olejem lnianym

Olej z lnu znajdujemy w wielu kupnych produktach kosmetycznych. Jest chętnie wykorzystywany, bo w swoim składzie zawiera witaminę E – silny przeciwutleniacz, doskonale radzący sobie z wolnymi rodnikami. Te ostatnie odpowiadają za procesy starzenia się komórek skóry, dlatego obecność przeciwutleniaczy w produktach kosmetycznych jest niemalże koniecznością.

To dzięki witaminie E lepiej goją się rany, co jest kolejnym aspektem przemawiającym za tym, by postawić na olej lniany w czystej postaci bądź zawierające go kosmetyki. Możemy liczyć na działanie przeciwzapalne i regenerujące.

Jeden produkt – wiele możliwości

Mamy przed sobą doskonały produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć swoje miejsce w naszej kuchni, ale i w łazience. Można samodzielnie z jego pomocą przyrządzić maseczki do twarzy czy włosów, ale i kupić gotowe produkty, w których składzie znajdzie się olej z lnu.

Jeśli szukamy kosmetyków atrakcyjnych cenowo, wykazujących pożądane działanie i w miarę możliwości z naturalnych składników, szukajmy tych z zawartością lnianego oleju.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge