Kieliszki – skąd się wzięły i jak je dobierać

0
146

Kuchenne wnętrza muszą poradzić sobie z ciężarem wielu urządzeń, akcesoriów i drobiazgów, które są zarówno praktyczne, jak i wpisujące się w wybraną aranżację. Na wyposażeniu nie powinno zabraknąć kieliszków. To w nich trunki, takie jak wino czy szampan, wyśmienicie smakują, ale i doskonale komponują się z elegancko przystrojonym stołem, pośród którego lądują kolorowe i smaczne przekąski.

Trochę historii…

Kielichy i puchary znane są od dawien dawna. Niegdyś robione z drewna, ale i zwierzęcych kości. W późniejszym czasie za surowiec do ich wykonania służyły zwierzęce rogi. Dodatkowo kielichy zdobiono złotem w czasach średniowiecznych. Pierwsze kieliszki ze szkła pojawiły się w starożytności. Miały formę prymitywnych naczyń i choć stanowiły pierwowzór dzisiejszych kieliszków, w żaden sposób ich nie przypominają.

Sztukę wyrobu rozwinięto w średniowieczu, a niejako stolicą przemysłu szklarskiego była Wenecja. Tam opanowano techniki wytwarzania wyrobów szklanych, które były nie do powtórzenia i przez długi czas trzymano w tajemnicy tajniki tworzenia ze szkła. XVII i XVIII wiek przyniósł wzrost produkcji również w innych częściach Europy, a Czechy przedstawiły światu kieliszki z lekkiego, kryształowego szkła bezołowiowego.

Dzisiejsze wyposażenie kuchni, na które składają się kieliszki, to wykonania daleko różniące się od swoich pierwowzorów. Wciąż jednak piękne, nierzadko rzeźbione. Tworzone w różnych kształtach i wielkościach, by dopasować je do rozmaitych trunków.

Jak dobierać?

Nie każdy ma wiedzę, w jaki sposób dobierać kieliszki. W czym powinniśmy pić wino czerwone, różowe, białe. Musujące czy też zupełnie inny trunek. Warto poznać podstawowe zasady, by w towarzystwie czy na imprezie, nie popełnić błędu.

Uwagę zwracamy na szkło, z jakiego wykonane są kieliszki. To kolorowe nie nadaje się do win, ponieważ uniemożliwi ocenę ich klarowności. Co dalej? Rozmiar na znaczenie. Spora wielkość czarki i zwężona szyjka to konstrukcja, która sprawdza się do win burgundzkich. Wino z takiego kieliszka swobodnie uwalnia swój aromat, ale nie wietrzeje nadmiernie wcześnie.

Białe wina dzielą się na lekkie i złożone. Do tych pierwszych kieliszek powinien mieć wąską szyjkę i zwężoną średnicę. Do win cięższych poleca się kieliszki ze smukłą cienką nóżką, ale większym profilem.

Wina różowe najlepiej smakują w wąskich kieliszkach, które mają cienkie ścianki. Taka konstrukcja, zaopatrzona również wąską czarką, pozwala aromatom rozprzestrzeniać się po całym kieliszku, a temperatura wina nie podnosi się.

Musujące trunki podawane są w kieliszkach długich i smukłych, na wysokiej nóżce. To kwestia praktycznego rozwiązania, ponieważ temperatura trunku, która może się podnosić, jak i ulatniający się gaz, wymuszają niejako taki kształt.

To proste wskazówki, które warto zapamiętać. Dzięki nim zakup kieliszków będzie łatwiejszy, a trunki każdorazowo będą smakować wyśmienicie.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge