Kawiarki elektryczne – idealne do domu i na wyjazd

0
183
kawiarka elektryczna

Prawdziwe włoskie espresso, niezależnie od tego gdzie się aktualnie znajdujesz? Dlaczego nie. Kawiarki elektryczne z łatwością sprostają temu zadaniu. Z nimi będziesz mógł cieszyć się małą czarną bez względu na to, czy jesteś aktualnie w domu, w podróży, czy na wakacyjnym wypadzie pod namiotem. Najważniejsze jednak jest to, że za każdym razem będzie to ten sam niezwykły smak i aromat, który wielu z was zna z najlepszych włoskich kawiarni.

Kawiarki elektryczne, znane też pod nazwami moka, kafera lub kafetiera to bardzo proste w swojej konstrukcji urządzenia, które zachwycają jakością powstającego w nich naparu kawy. O tym, że nie jest to przesada, niech świadczy fakt, że wiele osób porównuje smak kawy zaparzonej w kawiarce do tego, jaki uzyskać można z najlepszej jakości ekspresów ciśnieniowych. Czym zatem różni się moka od ekspresu? Przede wszystkim tym, że jest znacznie od niego mniejsza, tańsza, prostsza w użyciu i z łatwością zabierzesz ją w dowolnie wybrane przez ciebie miejsce na Ziemi.

Moka, czyli co?

Kawiarka jest niewielkim urządzeniem, które wynalezione zostało we Włoszech przeszło 80 lat temu. Co ciekawe, jego konstrukcja od tego czasu praktycznie się nie zmieniła. Kształtem przypomina niewielki dzbanek o okrągłym lub kanciastym przekroju. Zbudowana jest z trzech części:

  • zbiornika na wodę, który znajduje się na dole,
  • sitka na kawę umieszczanego na zbiorniku na wodę,
  • znajdującego się na samej górze pojemnika, w którym zbiera się napar.

Pojemnik na wodę wyposażony jest w zawór bezpieczeństwa, a górny zbiornik oddzielony od reszty kawiarki uszczelką. Działanie zaparzacza do kawy jest bardzo proste i  nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy napełnić dolny zbiornik wodą, umieścić na nim sitko ze zmieloną kawą i mocno dokręcić górną cześć moki. Tak przygotowane naczynie ustawiamy na elektrycznej podstawie, włączamy i już po chwili możemy cieszyć się smakiem aromatycznej kawy.

Kawiarki elektryczne i ich zalety

Kawiarki elektryczne szybko zyskują sobie zwolenników w świecie kawoszy. Ich ogromnym atutem jest to, że większość z nich potrafi się samoczynnie wyłączyć po przygotowaniu naparu z kawy. Inną niezwykle istotną cechą jest możliwość podtrzymywania temperatury  przygotowanego wcześniej espresso. Co więcej, kawiarki elektryczne nad zwykłymi mają tę przewagę, że przygotować w nich kawę można praktycznie wszędzie. Bez względu na to, czy wybierasz się na urlop pod namiot, czy zatrzymałeś się przejazdem w jakimś przydrożnym hotelu, czy też jesteś w domu, zawsze możesz liczyć na filiżankę przepysznego espresso.

Na co zwracać uwagę przy wyborze kawiarki?

Kawiarki elektryczne, podobnie jak zwykłe, cechują się tym, że ich najszybciej zużywającą się częścią jest uszczelka. Z łatwością można ją jednak wymienić na nową. Decydując się ich zakup, dobrze jest wybierać egzemplarze wykonane z dobrych jakościowo i atestowanych materiałów. Najlepiej, jeśli ich elementy będą na tyle solidne, byśmy nie musieli martwić się o mechaniczne uszkodzenia urządzenia. Moka powinna być ergonomiczna w obsłudze, a jej wygląd odpowiadać gustom użytkowników. Decydując się na doposażenie naszych kuchni w kawiarki elektryczne, możemy liczyć na urządzenia o klasycznym albo designerskim wyglądzie.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge