Herbata – o tym mogliście nie wiedzieć

0
127

Legenda o herbacie mówi o tym, iż uczeń mistrza stolarskiego wybrał się w góry. Miał tam znaleźć drewno na mebel, ale poszukiwania przeciągnęły się do nocy. Zmęczenie i pragnienie spowodowało, że uczeń nie mając dostępu do wody, skorzystał z liści herbaty zerwanych z krzaczka. Choć były gorzkie, to dzięki nim nabrał sił i ukończył powierzone mu zadanie. Herbata to moc zaklęta w aromatycznych liściach. Smaki, które nas zaskakują i wieści, o których mało kto z nas wie. Co jeszcze warto znać poza przytoczoną legendą?

Herbata liściasta a w saszetkach

Jeśli zależy nam na wartościach, a przede wszystkim aromacie i smaku herbaty, wybierajmy tę liściastą. To rozwijające się liście w gorącej wodzie sprawiają, że jest najbardziej pachnącą, a jej smak wyrazistym. Ponadto można liczyć na walory zdrowotne takich herbacianych napojów. Herbaty w saszetkach niestety nie wnoszą nic szczególnego do naszego jadłospisu. Przede wszystkim z tego względu, że w ich wnętrzu znajdują się zmielone na pył liście. Zaparzenie powoduje gwałtowne uwolnienie goryczy i to dlatego wielu z nas musi dosładzać herbatę.

Lubiane gatunki herbat

Polecana jest herbata zielona. Łagodniejsza od czarnej i zawierająca mniej kofeiny. Największym jej walorem jest fakt, że sucha masa to nawet 1/3 ECGC, czyli galusanu epigallokatechiny. Przeciwutleniacz silniejszy nawet 100-krotnie od witaminy C. Z tego względu herbatę zieloną uznaje się za doskonały produkt znajdujący swoje miejsce w profilaktyce antynowotworowej. Ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu, jak i może chronić przed niektórymi chorobami neurologicznymi.

Z kolei czarna herbata jest mocniejsza, bardziej gorzka i wykazuje najwyższą zawartość kofeiny. Goszczą w niej przeciwutleniacze: teaflavin i tearubigin. Ona również zmniejsza ryzyko udaru mózgu, jak i chroni płuca, w szczególności osób, które są narażone na działanie dymu papierosowego.

W tej palecie kolorystycznej nie zabrakło herbaty białej. Delikatna i powstająca z młodych pączków. Nie podlega fermentacji, jak jej dwie poprzedniczki, a do tego względem właściwości przeciwnowotworowych, jest najsilniejszą.

Na koniec warto wspomnieć o herbacie czerwonej, którą znamy pod nazwą Pu-erh. Jej aromat jest specyficzny, podobnie jak i smak – ziemisty. Chętnie sięgają po nią osoby zmagające się z nadwagą, ponieważ zapobiega przyrostowi masy ciała i w pewnym stopniu wpływa na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto wykazuje właściwości antybakteryjne i antymutagenne.

Czas parzenia herbaty

Czas, ale i sposób parzenia herbaty, wpływają na jej właściwości i walory smakowe czy też zapachowe. Herbaty najczęściej parzy się od 2 do 5 minut, a po tym czasie należy napar oddzielić od liści. Informacje tego typu znajdziemy zwykle na opakowaniach.

Pamiętajmy na koniec o tym, że woda również ma wpływ na smak herbaty. Poleca się tę przefiltrowaną, która jest bogata w tlen. Ponadto jej pH powinno być neutralne – między 6,7-7. Wybierzmy ulubiony smak i zaparzmy sobie aromatyczną herbatę!

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge