Dobra patelnia w kuchni to podstawa

0
191

Żadna kuchnia nie obejdzie się bez wielu akcesoriów, naczyń do gotowania, sztućców. Pośród nich znajdujemy elementy podstawowe, jak garnki, patelnie, talerze, ale i dodatkowe czy wręcz specjalistyczne. Pozwalające udekorować potrawy, przygotować je smaczniej i zdrowiej, a do tego szybciej.

Przyglądamy się dziś patelniom, ponieważ wybór na rynku jest ogromny. Zakupić możemy już nie tylko patelnie mniejsze czy też większe, okrągłe, nadające się do uniwersalnych zastosowań. Z powodzeniem znajdziemy patelnie kwadratowe, jak i służące do specjalnych zastosowań. Praktyczne, wysokiej jakości, trwałe, a do tego wygodne w użytkowaniu. Porównajmy je.

Uniwersalna czy do zadań specjalnych?

W pierwszej kolejności należy rozważyć, na jakich cechach patelni najbardziej nam zależy. Jeśli nie dysponujemy zbyt dużą kuchnią, gotowanie ograniczamy do prostych, sprawdzonych i niewymagających potraw, uniwersalna patelnia może być wystarczającą. Średniej wielkości, odpowiedniej głębokości, by poradzić sobie z preparacją rozmaitych potraw, a jednocześnie nie mieć problemu z jej schowaniem w szafce kuchennej.

Lepszym rozwiązaniem jest jednak zaopatrzenie swojej kuchni w dodatkowe patelnie. Dzięki temu można przygotować praktycznie każdą potrawę, w warunkach domowych. Nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Uniwersalna patelnia może się okazać niewystarczającą, gdy w grę będzie wchodziło gotowanie potraw w większej ilości. Dla samotnie mieszkającej osoby może być z kolei zbyt dużą.

Wybierając się na zakupy warto mieć zatem na uwadze, do jakich celów niezbędna nam jest patelnia, a także, jak często będziemy jej użytkować. Pod tym względem dobieramy średnicę oraz głębokość patelni.

Ważnym parametrem jest ciężar patelni oraz grubość dna. Ten pierwszy decyduje o wygodzie użytkowania. Drugi zaś o odpowiednim rozprowadzeniu temperatury, jak i nieprzywieraniu potraw do dna.

Jednym z najważniejszych czynników jest jakość oraz renoma producenta. W tym wypadku doskonale sprawdzają się patelnie pochodzące od znanych producentów. Marka może mieć znaczenie. Na jakość wpływ będzie miał materiał, który posłużył do wykonania patelni wraz z jej rączką.

Na koniec można pokusić się o patelnie z dodatkowymi rozwiązaniami, jak chociażby odpinana rączka. To łatwość przechowywania i wygoda podczas gotowania. Do tego sprawdzają się patelnie o innych kształtach. Tutaj mamy do wyboru produkty kwadratowe, którymi nieco trudniej operuje się na palnikach, ale zdecydowanie wygodniej można je przechowywać.

Różne właściwości

Patelnie różnią się od siebie właściwościami, a co za tym idzie, również ceną. Wpływa na ten fakt zastosowania odmiennych materiałów, jak i typów powłok.

Uwzględniając materiały służące do wykonania, do wyboru mamy patelnie:

  • aluminiowe – bardzo lekkie i szybko się rozgrzewające. Wadą jest równie szybka utrata uzyskanego ciepła,
  • stalowe – te patelnie są przede wszystkim bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia. Stal nierdzewna dobrze rozprowadza ciepło, choć nagrzewa się nieco wolniej od aluminium. Jej powierzchnia się nie rysuje i można ją myć w zmywarce,
  • żeliwne – najtrwalsze spośród dostępnych i najdłużej utrzymujące ciepło. W zależności od wybranego modelu, mogą być używane w piekarniku.

Patelnie to kolejno charakterystyczne typy powłok:

  • ceramiczna – wybierana coraz chętniej ponieważ wykazuje odporność na zarysowania, doskonale oddaje ciepło, jak i nagrzewa się równomiernie. Na patelni z powłoką ceramiczną można smażyć bez zastosowania tłuszczu, ponieważ nie powoduje przywierania. Nie można jednak myć jej w zmywarce. Źle znosi nagłe zmiany temperatury, czyli nie może być potraktowana lodowatą wodą, gdy jest jeszcze rozgrzana,
  • teflonowa – póki co niewychodząca z mody. Trwała, ale i podatna na uszkodzenia. Tym bardziej, jeśli traktujemy ją metalowymi sztućcami. Nie nadaje się do mycia w zmywarce,
  • mineralna – niejako nowość na rynku, ale pomału ciesząca się coraz większym uznaniem. Łączy cechy patelni ceramicznej z właściwościami materiału mineralnego. Można zatem liczyć na nieprzywieranie do powierzchni.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Każda patelnia ma swoje wady oraz zalety. Popularne patelnie z powłoką teflonową w kuchni sprawdzają się wręcz idealnie. Ale wystarczy jeden nieostrożny ruch, by zarysować powierzchnię. Taki produkt powinno się wyrzucić, ponieważ nasze potrawy nie są już chronione przed przedostaniem się substancji zawartych w materiale, występującym pod powłoką patelni. Na co dzień możemy tego nie zauważać, ale z czasem bywa tak, że ta pozorna oszczędność i użytkowanie zniszczonej patelni, źle wpłynie na nasz organizm.

Ceramiczna powłoka pozwala na zdrowe gotowanie, bo bez użycia tłuszczu. Tutaj z kolei zalanie jeszcze nagrzanej powłoki lodowatą wodą, spowoduje utratę jej właściwości. Do tego dochodzą stosunkowo wysokie ceny. Zdecydowanie wyższe niż w przypadku najtańszych patelni, nieznanych producentów i marek. Teoretycznie są rozwiązaniem oszczędnym, bo wolimy wydać kilkanaście złotych na patelnię niż kilkadziesiąt albo kilkaset. Niestety jakość takich produktów pozostawia wiele do życzenia. Szybko się odkształcają pod wpływem ciepła. Są niewygodne podczas gotowania, ponieważ uchwyt cięższy od powierzchni smażenia, powoduje przewracanie się patelni. Szybko się nagrzeją, ale równie szybko ostygną i potrawa na talerzu wyląduje będąc chłodną.

Patelnia powinna być dla nas inwestycją na przyszłość. Ta, za którą zapłacimy kilkadziesiąt złotych, zapewni komfortowe gotowanie. Będzie łatwa do utrzymania w czystości i przechowywania. Pozwoli na przyrządzanie potraw zdrowych. Nie tylko przez wzgląd na możliwość smażenia bez użycia tłuszczu. Jeśli już jakieś danie wymagać będzie zastosowania choćby odrobiny tłuszczu, to unikniemy przypaleń, które nie tylko psują smak potraw, ale również nie są zdrowe dla naszych organizmów.

Pośród dostępnych patelni znajdziemy również te, które poza specjalnym przeznaczeniem, na przykład do robienia naleśników, będą również pięknie się prezentować. W jakim celu? By mała, estetyczna i elegancka patelnia mogła stanowić ciekawy sposób podania potrawy swoim gościom.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge