Dieta przy cukrzycy ciążowej

0
142
dieta przy cukrzycy ciążowej

Niejedna przyszła mama, podczas wykonywania badań lekarskich, dowiaduje się o podwyższonym stężeniu cukru we krwi. Powstaje wtedy pytanie, jak powinna wyglądać dieta przy cukrzycy ciążowej. Co wolno jeść, a czego lepiej wynikać? Jak komponować posiłki, by nie zaszkodzić sobie i dziecku.

Na wstępie należy od razu zaznaczyć, że jadłospis kobiety ciężarnej, nawet tej, która zmaga się z cukrzycą, powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe. A zatem znajdą się z w nim: węglowodany, białka, tłuszcze i składniki mineralne. Dieta przy cukrzycy ciążowej nie może powodować wyeliminowania z menu ciężarnej składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka i zachowania zdrowia mamy. Jej istotą nie jest wykluczanie z jadłospisu ważnych składników odżywczych, ale raczej zwrócenie większej uwagi na kaloryczność posiłków oraz właściwy dobór produktów spożywczych.

Dieta przy cukrzycy ciążowej a liczenie kalorii

Jeśli zmagasz się z cukrzyca ciążową, dzienna dawka energetyczna, jaką może przyjąć twój organizm, nie powinna przekraczać 2200 kcal. Dokładniej wyliczysz tę wartość przyjmując, że na każdy kilogram masy ciała przypada 35 kcal. Do wyliczeń przyjmij wagę ciała sprzed okresu ciąży. Kiedy już obliczysz, ile kcal spożywać będziesz każdego dnia, otrzymany wynik podziel na pięć posiłków.

Dieta przy cukrzycy ciążowej zakłada, że posiłki nie powinny być zbyt obfite. Należy spożywać je w regularnych odstępach czasu, zwracając przy tym uwagę na to, by żaden z nich nie został pominięty. Zadaniem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest zapobieżenie spadku cukru w czasie nocnego odpoczynku. Sytuacja taka mogłaby być bardzo niebezpieczna i należy jej unikać.

Zaprzyjaźnij się z indeksem glikemicznym

Dieta przy cukrzycy ciążowej wymaga stałego kontrolowania tego, co i w jakich ilościach dostarczane jest organizmowi podczas posiłków. Przy kontroli tej pomaga indeks glikemiczny (ang. glycemic index, GI). Pozwala na sklasyfikowanie produktów na podstawie tego, jaki wpływ wywierają na organizm, a dokładniej, jaki poziom cukru ujawni się we krwi ciężarnej po 2 – 3 godzinach od momentu ich spożycia (tzw. glikemia posiłkowa). Im niższa będzie wartość indeksu glikemicznego, tym lepiej.

Zamienniki węglowodanowe a dobór menu

Osoby borykające się z cukrzycą, przy ustalaniu swojego jadłospisu, bardzo często posługują się wymiennikami węglowodanowymi. Jest to jednostka, która stworzona została specjalnie po to, aby ułatwić im obliczenie, ile węglowodanów zawiera konkretny posiłek. Najprościej można powiedzieć, że jest to taka waga produktu spożywczego, która równoważna jest 12 g węglowodanów.

Osoby, które posługują się takim przelicznikiem powinny ograniczyć ilość spożywanych posiłków do 19–21 wymienników węglowodanowych w ciągu dnia. Szczegółowe informacje na temat obliczania wymienników węglowodanowych uzyskać można w poradniach diabetologicznych.

Jeśli jesteś w ciąży i zdiagnozowano u ciebie cukrzycę ciążową, nie powinnaś tego stanu bagatelizować. Koniecznie dowiedz się, na czym polega dieta przy cukrzycy ciążowej i zadbaj o zdrowie swoje i swojego dziecka.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge