Deska kuchenna. Jaką wybrać?

0
145

Deska kuchenna – podstawa każdego gotowania. Codziennie przygotowywanych posiłków. Ale jaką wybrać? Szklaną, drewnianą czy może plastikową? Do tego ostatnio modne i chętnie wybierane deski bambusowe – czy to na pewno dla mnie? Oceniamy wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Podpowiadamy, co wybrać.

Deska kuchenna bambusowa

Bambusowe deski kuchenne są ostatnio coraz częściej wybierane. Wpływa na to fakt wykonania z trawy bambusowej, która zostaje ułożona w kierunku przeciwnym do krojenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie są stosowane toksyczne kleje, a ewentualny brud zbiera się znacznie trudniej.

Deska kuchenna bambusowa bardzo szybko schnie, zatem ryzyko zbierania się wilgoci i rozwoju bakterii, również zostaje zredukowane do minimum. To rozwiązanie idealne dla osób wyposażających swoje domy, zgodnie z duchem „eko”. Trawa bambusowa bardzo szybko rośnie, dzięki czemu jest materiałem odnawialnym. Poza tym są to produkty stosunkowo tanie, wygodne w użytkowaniu i przy tym bardzo estetyczne.

Szklane deski

Szklane deski są ciężkie, ale i trwałe, o ile nie dopuścimy do ich upadku. Największa ich zaleta to wysoka odporność na działanie różnych czynników, łatwość do utrzymania w czystości. Nie ma ryzyka zbierania się wilgoci, a pośród niej rozwoju bakterii. Poza tym szkło jest odporne na cięcia zadawane nożami, w przeciwieństwie do tradycyjnie stosowanego drewna.

Niestety na szklanych deskach nie możemy pozwolić sobie na „uklepanie” kotletów czy też tłuczenie i miażdżenie, różnego rodzaju produktów spożywczych. Ciężka deska, jeśli upadnie, może się potłuc, a do tego spowodować obrażenia. Może być mało poręczna w przechowywaniu. Jeśli nie zostanie zaopatrzona w nóżki antypoślizgowe, krojenie na niej może być zarówno niebezpieczne, jak i stosunkowo niekomfortowe.

Drewniane deski

Najbardziej tradycyjne rozwiązanie, ale również posiadające sporo wad. Drewno ulega mikro uszkodzeniom pod wpływem cięcia i tłuczenia. Długo schnie, więc jeśli deski nie wytrzemy dokładnie po jej umyciu, w szczelinach będzie się zbierać wilgoć. Idealne miejsce dla rozwoju bakterii.

Drewno z czasem zmienia swój kolor pod wpływem kontaktu z produktami spożywczymi i może przejmować ich zapachy. Jest to jednak produkt bardzo uniwersalny i warto mieć chociaż jedną, standardową deskę drewnianą, w kuchni.

Tworzywa sztuczne

Kolejny materiał, który eliminuje problem rozwoju bakterii. Deska taka jest lekka, zwykle posiada powłokę antypoślizgową. Opatrzona na brzegach rowkami ułatwia kuchenne prace. Zachęca ciekawa kolorystyka i różne kształty, a nieco mniej przekonują ślady pozostające po cięciach nożem.

Co wybrać? Zwracajmy uwagę na jakość oraz właściwości. Każda deska posiadać będzie inne, więc warto wyposażyć się w kilka rodzajów. By swobodnie przygotowywać potrawy z różnych produktów spożywczych.

Deska kuchenna musi być także odpowiednio eksploatowana, zgodnie z jej przeznaczeniem, jak i konserwowana. Dla zachowania maksymalnej trwałości i żywotności na długi czas użytkowania.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge