Czarnuszka mielona – z korzyścią dla zdrowia

0
125

Czarnuszka mielona to jedna z tych przypraw, która charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem. Doceniamy jej walory przyrządzając rozmaite potrawy. Szukamy produktów z jej dodatkiem, które stają się o wiele ciekawsze smakowo. Co więcej, czarnuszka mielona może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i wspomóc walkę z szeregiem dolegliwości. Sprawdzamy, kiedy warto ją stosować i na jakie właściwości prozdrowotne można liczyć.

Czarnuszka mielona – nigella sativa w kuchni

Nigella sativa, czyli czarnuszka siewna nazywana bywa także czarnym kminkiem, a jej właściwości doceniano już w starożytnym Egipcie. W tamtejszych czasach uważano, że czarnuszka jest w stanie „wyleczyć wszystko z wyjątkiem śmierci”. Dziś wiemy, że dzięki tej przyprawie można radzić sobie z licznymi schorzeniami.

Czarnuszka mielona zawiera tymochinon i to dzięki tej substancji można zwalczać pierwsze objawy przeziębienia, grypy czy innego rodzaju infekcji. Tymochinon wykazuje bowiem działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Po czarnuszkę mogą sięgać osoby, które chcą wzmocnić swój układ odpornościowy, alergicy, anemicy, a nawet osoby starsze.

Związki zawarte w czarnuszce odpowiadają za podnoszenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów. Ponadto mamy do czynienia z rośliną, która zapobiega uszkodzeniom wywoływanym w trackie radioterapii, poprzez promienie jonizujące. Czarnuszka jest w stanie pomóc zachować prawidłowy poziom cukru we krwi czy też wyregulować go, dzięki czemu bez obaw, a nawet wskazanym jest, by sięgali po nią cukrzycy.

Skład czarnego kminku

W czarnuszce siewnej znajdujemy nienasycony kwasy tłuszczowe – linolowy oraz linolenowy. Do tego olejki eteryczne, witaminę E, witaminy z grupy B, karoten, wapń, magnez, selen, żelazo, potas, sód i cynk. W sumie możemy liczyć na ponad 100 aktywnych substancji. Uogólniając – niezależnie czy w naszym jadłospisie gości czarnuszka mielona, czy może olej z czarnuszki – możemy liczyć na działanie:

  • antyoksydacyjne,

  • antynowotworowe,

  • przeciwzapalne.

Czarnuszkę można stosować na różne sposoby i to nie tylko w kuchni. Korzystamy z niej, jako z ciekawej przyprawy, która nadaje zupełnie innych walorów przyrządzanym potrawom, ale i pijamy w formie oleju czy sporządzamy herbatkę. Poza tym stosujemy zewnętrznie, bezpośrednio na skórę głowy i/lub włosy.

Czerń warta uwagi!

Czarne „złoto faraonów” jest w stanie poprawić nasze samopoczucie, wspomóc pracę poszczególnych narządów, jak i układów. Ten smak i aromat szybko przyjmie się w naszej kuchni, a walory zdrowotne docenimy jeszcze prędzej. To w końcu najtańszy i najzdrowszy sposób na podreperowanie swojego organizmu czy walkę z niemałą liczbą schorzeń. Bez chemii, farmaceutyków i czasochłonnych w przygotowaniu zabiegów czy preparatów.

Czarnuszka mielona jest coraz bardziej doceniana. Przekonajmy się na własnej skórze – dosłownie i w przenośni, że warto na nią postawić. Sięgnij po nią i Ty!

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge