Koszty związane z codziennym życiem nieustannie rosną. Niestety nasze płace choć wzrastają to w znacznie wolniejszym tempie. Co za tym idzie, szukamy oszczędności. To z tego względu ekologia, nad którą się pochylamy, przestała być jedynie modą, a stała się sposobem na życie w wielu jego aspektach. Dobrym pomysłem, by ograniczyć straty energii, jest inwestycja w płytę indukcyjną i dobrany do niej czajnik. Sprawdzamy, z czym to się wiąże i jakim sposobem doczekamy się oszczędności, inwestując w jeszcze drogą indukcję.
Płyta elektryczna? Tak, ale nie ceramiczna
Płyty elektryczne to tak naprawdę dwa rodzaje – tradycyjna, czyli ceramiczna oraz indukcyjna. Ta ostatnia jest zaawansowanym technologicznie rozwiązaniem, które coraz chętniej wybieramy. Ceny indukcji wciąż pozostają wysokimi, podobnie jak i naczyń, które nadają się do stosowania na takich płytach. Z powodzeniem jednak potraktujemy taki zakup, jako inwestycję.
Indukcja jest bezpieczna w użytkowaniu, a co najważniejsze – energooszczędna. Działanie na zasadzie wytwarzania pola elektromagnetycznego daje efekt w postaci grzania tylko w miejscu, w którym płyta zetknie się z dnem naczynia. Możemy zatem postawić na pojemny czajnik indukcyjny, ale o mniejszej średnicy dna, by szybko, a do tego w sposób oszczędny względem energii, zagotować wodę.
Indukcja posiada zdecydowanie więcej zalet niż wad. W porównaniu do tradycyjnych płyt elektrycznych, a co dopiero gazowych, staje się i tak tańszym rozwiązaniem, w ostatecznym rozrachunku. Ponadto można ją wpisać w aranżacje każdej kuchni, a czajniki, które tak pieczołowicie wybieramy, prezentują niezwykle eleganckie, estetyczne i świetnie się prezentujące wykonania.
Garnki, patelnie, czajniki
Naczynia, które będą się nadawać na indukcję opatrzone są specjalnym znaczkiem przypominającym zwój. Tego symbolu nie pomylimy z żadnym innym. Poza tym tego typu produkty można użytkować również na innych typach kuchenek. Coraz więcej producentów oferuje nam zarówno garnki, patelnie, jak i czajniki, które nadają się do wszystkich typów płyt kuchennych. Mimo wszystko trzeba zwrócić uwagę na informacje zawarte pośród opakowania oraz oznakowanie, bo produkt bez zawartości metali ferromagnetycznych, niestety nie zadziała na indukcji.
Zalety, które przekonują
Sprawność na poziomie nawet 95%, szybkie gotowanie, brak tłustych oparów i brudu, z którym zmagamy się, głównie w przypadku kuchenek gazowych. Całkowicie płaska płyta niesprawiająca najmniejszych trudności względem utrzymania w czystości.
Mamy do czynienia z rozwiązaniem bardzo funkcjonalnym, estetycznym i trwałym. Zmniejszającym ryzyko poparzenia, bo gorąca podczas gotowania zostaje tylko ta część, na której postawiony jest garnek czy czajnik, podczas gdy pozostała powierzchnia płyty jest chłodną. Z kolei zwiększająca się popularność indukcji sprawia, że i ceny są coraz bardziej atrakcyjne. Jeśli zależy nam na oszczędnym gotowaniu, wygodzie i eleganckiej płycie kuchennej, a do tego chcemy dobrać ciekawie wykonany czajnik, indukcja będzie dla nas w sam raz!