Cebulowa zupa na zdrowie

0
68
Cebulowa zupa na zdrowie

Smaczna, prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Cebulowa zupa, która od wielu lat znana jest w kuchni francuskiej, coraz częściej gości też na polskich stołach. Właściwie przygotowana smakuje wyśmienicie, przez co zachęca do jej częstego spożywania. Zyskuje sobie coraz więcej zwolenników, których przyciąga zarówno jej smak, jak i właściwości zdrowotne.

Istnieje wiele różnych przepisów, według których przygotowywana jest cebulowa zupa. Może być podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Niektóre receptury przewidują zmiksowanie jej na gładką zupę – krem inne nie. Niezależnie od tego, jakie składniki się w niej znajdą, tego jednego zabraknąć nie może. Cebula – warzywo znane ze swych leczniczych właściwości, w polskiej kuchni stosowane jest od wieków. Spożywane jest w różnych postaciach w zależności od przepisu oraz zamierzonego efektu.

Cebula – dlaczego warto?

O tym, że syrop z cebuli jest powszechnie stosowanym lekarstwem na kaszel, wie niemal każdy. Działanie tego warzywa ma jednak o wiele szersze spektrum działania. Wdychanie zapachu surowej cebuli pomaga udrożnić zatkane drogi oddechowe. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, cebula była w przeszłości powszechnie stosowana jako lek przeciw szkorbutowi. Warto wspomnieć również o tym, że ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu osoby, które włączają je do swojej codziennej diety, mają lepszą odporność, rzadziej zapadają na przeziębienie, a także inne, groźne choroby. W ten sposób można się ustrzec między innymi przed zachorowaniem na nowotwory, nadciśnieniem oraz wysokim cholesterolem.

Lecznicze właściwości cebuli o różnorodnym działaniu sprawiają, że warzywo to często określane jest jako naturalny antybiotyk.

Dla kogo cebulowa zupa?

Zmieniają się czasy i nasze upodobania kulinarne. Cebulowa zupa od lat serwowana we Francji, u nas jest stosunkowo młodą i nadal jeszcze rzadko przygotowywaną potrawą. Gotowana jest w niektórych domach i przydrożnych barach, ale możną ją zjeść także w wykwintnych restauracjach. Przyrządzana przez zawodowych kucharzy doskonale wygląda i smakuje. I choć w przeszłości traktowano ją raczej jako potrawę dla ludzi ubogich, dziś raczą się nią zarówno biedni, jak i bogaci.

Gotuj smacznie i zdrowo

Jak przyrządzić zupę cebulową? Jak już wspomniałam, przepisów jest wiele. Zanim wybierzemy nasz ulubiony, możemy spróbować przyrządzić ją według kilku różnych receptur. Niemal w każdej z nich sekretem smaku jest duszenie cebuli na niewielkiej ilości tłuszczu (klarowanego masła lub oliwy) do czasu, aż warzywo zostanie ładnie skarmelizowane. Lekko brązowa cebula nadaje potrawie charakterystycznego koloru oraz smaku.

Cebulowa zupa przygotowywana jest na bulionie warzywnym, a do smaku, zależnie od przepisu, dodaje się różne przyprawy oraz takie składniki jak białe wino, ser topiony, czy pestki dyni. Najczęściej serwowana jest z grzankami, czasem posypanymi startym, żółtym serem. Innym razem bezpośrednio do zupy dodawana jest starta mozzarella.

Cebulowa zupa doskonale rozgrzewa, o czym warto pamiętać zwłaszcza w chłodniejsze dni. Smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Skarmelizowana cebula nadaje jej delikatnego, lekko słodkiego smaku, który doskonale komponuje się z grzankami. Przepisów jest tak wiele, że każdy smakosz z pewnością znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Można ich szukać na kulinarnych stronach internetowych albo w książkach kucharskich. O tym, jak smaczna może być cebulowa zupa, najłatwiej można się przekonać przy okazji jej skosztowania.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge