Blachy, formy i naczynia do piekarnika

0
146

Pieczenie wyśmienitych specjałów nie może się obyć bez przygotowania kuchennego wnętrza. Przydają się rozmaite akcesoria, niezbędny jest oczywiście piekarnik i wybrane formy, blachy czy małe foremki. To, które zagoszczą w naszej kuchni zależne jest od rodzaju ciast czy dań, jakie najczęściej przygotowujemy. Pod tym względem dobierzmy również ilość blach, inne akcesoria oraz zadecydujemy o materiałach, z jakich wykonane są naczynia nadające się do stosowania w piekarniku.

Blacha do piekarnika to podstawa!

W popularnych blaszkach, dziś nazywanych również formami, możemy piec nie tylko ciasta. Z powodzeniem przygotujemy zapiekanki, mięsa, pasztety i wiele innych. Do wyboru mamy różne wykonania, nie tylko pod względem rozmiarów. Przede wszystkim chodzi o materiały, które stanowią bazę blach, form czy innego rodzaju naczyń. Z tego względu możemy liczyć na inne właściwości naczyń, odmienny sposób pieczenia, jego czas czy metodę sporządzania dań.

Tradycyjna i najbardziej znana blacha do piekarnika, jest ocynkowana bądź aluminiowa. To najtańsze rozwiązanie, więc i chętnie wybierane. Tego typu blaszki, które zwykle są koloru srebrnego, najlepiej nadają się do stosowania w kuchenkach z piekarnikiem gazowym. Pieczone ciasta czy inne dania, dzięki takim wykonaniom nie ulegają nadmiernemu przyrumienieniu od spodu. Zaletą jest możliwość znalezienia blach, które mają wyjmowane dno. Porcjowanie czy nakładanie ciast i dań, a także wyjmowanie ich w całości, nie stanowi najmniejszego problemu.

Wady to rdzewienie i możliwość porysowania blachy bądź przypalenia. Na szczęście z tym minusem można sobie poradzić. Przed pieczeniem blachę należy wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Po upieczeniu dobrze jest od razu wyjąć wypiek, a formę dokładnie umyć i wytrzeć do sucha, by nie zajęła jej rdza.

Silikonowe formy

Blachy, które wykonane są ze specjalnego silikonu, to dzisiejsze produkty nazywane po prostu formami i foremkami. Z powodzeniem można w nich upiec wszelkiego rodzaju ciasta. Mają niekiedy fantazyjne kształty i wyróżniają się pod względem ciekawej kolorystyki. W kuchni rodzinnej, gdzie pieczemy razem z dziećmi, stają się niezastąpione.

Przenoszenie ich do piekarnika z lejącym się ciastem jest małym wzywaniem, ale wystarczy trochę wprawy, by ujarzmić elastyczną formę. Najważniejsze zalety to w pełni bezpieczny kontakt z żywnością. Wysoka odporność i trwałość. Elastyczność, która wpływa na łatwe przechowywanie oraz bezproblemowe czyszczenie.

Naczynia żaroodporne

Do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, zapiekanek, makaronów, ryb i nie tylko, idealnie nadają się naczynia żaroodporne. Są ciężkie i podatne na stłuczenia, z tego względu, ale również bezpieczne dla żywności. Przygotowywanie w nich dań jest proste i gwarantuje zdrowe, smaczne potrawy.

Wybierzmy blachy, formy i naczynia, których będziemy użytkować najczęściej. I pamiętajmy o tym, że wcale nie musimy rezygnować z najtańszych blach aluminiowych. Wystarczy odpowiednio ich użytkować.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge