Antybiotyk naturalny – sposób na zdrowie

4
149
żurawina

Dbałość o zdrowie objawia się nie tylko odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Kiedy zdarzy się, że dopadnie nas choroba, wtedy konieczne jest leczenie. I tu trzeba dokonać wyboru: antybiotyk naturalny czy farmaceutyki. Moim zdaniem zdecydowanie lepsze jest to pierwsze – produkt dostarczony przez samą naturę będzie miał mniej, jeśli w ogóle skutków ubocznych. Jednak czy antybiotyk naturalny to panaceum na wszystkie choroby? Na pewno nie, ale jednak wiele dolegliwości, które może skutecznie leczyć.

Odkrycie antybiotyków było dla medycyny ogromnym krokiem na przód. Te specyfiki farmaceutyczne nie tylko skutecznie leczą, ale w wielu przypadkach także ratują życie. Ich skuteczność sprawiła, że bardzo często były nadużywane. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że jest broń obosieczna, która z jednej strony pomaga, z drugiej szkodzi.

Działanie antybiotyków farmakologicznych

Dzięki wprowadzeniu do świata medycznego antybiotyków, ludzkość nabrała zdolności leczenia wielu groźnych chorób bakteryjnych. Działanie tych leków opiera się na niszczeniu chorobotwórczych drobnoustrojów, które wniknęły do organizmu. Wraz z nimi giną jednak również dobre szczepy, które wchodzą w skład naturalnej, ochronnej flory bakteryjnej człowieka. A to jest już poważny problem, który może prowadzić do obniżenia odporności organizmu, powikłań, zachorowalności na kolejne infekcje oraz zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego.

Co w zamian?

Na szczęście przyroda daje nam niezwykły skarb – antybiotyk naturalny, a właściwie wiele takich antybiotyków. Ich przyjmowanie nie powinno wiązać się dla naszego organizmu z żadnymi negatywnymi skutkami. Oczywiście również tu należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Codzienne jedzenie w dużych ilościach cebuli, jednego najlepiej znanych naturalnych antybiotyków, u niektórych osób może powodować zaburzenia ze strony układu pokarmowego.

Jeśli jednak będziemy stosować antybiotyki naturalne umiejętnie i z rozwagą, te ochronią nas przed niejedną infekcją.

Antybiotyk naturalny – co można leczyć?

Czosnek

Wśród antybiotyków naturalnych spotkasz między innymi często stosowany w naszej kuchni czosnek. To niekwestionowany lider wśród leków pochodzenia naturalnego. Regularnie stosowany chroni przed groźnymi infekcjami oraz mobilizuje białe leukocyty do obrony organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Z powodzeniem zwalcza gronkowce, paciorkowce i bakterie E. coli. Zalecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz zaburzeniach jelitowych.

Cebula

Cebula, podobnie jak czosnek, doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji  górnych dróg oddechowych oraz chorób układu pokarmowego. Powszechnie stosowany jest syrop z cebuli, który zwalcza kaszel i gorączkę.

Żurawina

Kolejny antybiotyk naturalny to żurawina. Doskonale leczy infekcje układu moczowego, wypłukując drobnoustroje z dróg moczowych. Osoby, które cierpią z powodu nawracających infekcji, uchronią się przed nimi właśnie dzięki włączeniu do diety żurawiny. Warto wiedzieć też o tym, że żurawina chroni także przed próchnicą. Ma bowiem zdolność zapobiegania przywieraniu bakterii do komórek organizmu.

Propolis

Antybiotyk naturalny to również propolis. Ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Doskonale wzmacnia odporność organizmu, leczy infekcje oraz stany zapalne jamy ustnej i paradontozę.

Natura nie poskąpiła nam wielu cennych leków. Wiele z nich stosujesz na co dzień w kuchni. Antybiotyk naturalny to przecież także: bazylia, oregano, imbir, chrzan i kurkuma. Pamiętaj o nich w kuchni i chroń swoje zdrowie.

 
PODZIEL SIĘ

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge