Akcesoria do kawy i herbaty

0
145

Kawa czy też herbata to napoje, które pijemy każdego dnia. Są aromatyczne, pobudzające. Mogą także działać uspokajająco bądź relaksująco, w zależności od tego, co wybierzemy i w jaki sposób będziemy dokonywać parzenia. Wystarczy czajnik z wodą i ulubiony napój. W kuchni lubimy jednak mieć różne dodatki oraz elementy i akcesoria, dzięki którym nie tylko uzyskujemy lepszy smak, ale i możemy pozwolić sobie na przygotowanie napojów, jak z prawdziwej kawiarni.

Kawiarka i zaparzacz dla kawoszy

Zaparzacz czy też kawiarka do kawy to znacznie tańsze rozwiązania niż ekspres. Do wyboru mamy na rynku ekspresy w różnych cenach, na specjalne kapsułki choć nie tylko. Nie da się jednak ukryć, że kawa wprost z wymienionych na początku urządzeń, ma zupełnie inny urok przygotowywania. I oczywiście smak, na jakim nam należy najbardziej. A czym się różnią od siebie te dwa urządzenia?

Zaparzacz, nazywany również kawiarką francuską, daje nam bardzo mocno aromatyczny napój. Najczęściej ma formę prostego dzbanka z tłokiem, dzięki któremu można oddzielić fusy od napoju. Z kolei popularna w USA, jak i między innymi we Włoszech kawiarka, swoich początków doczekała się w 1933 roku, kiedy to została wynaleziona i opatentowana przez Luigiego De Ponti. To rozwiązanie spotykane po dziś dzień, jest szczególnie dobrą alternatywą dla osób, które dopiero próbują kawy przyrządzanej na różne sposoby. Zaletą jest niewielki rozmiar, stąd brak miejsca na tradycyjny ekspres nie stanowi problemu. Podobnie, jak i atrakcyjna cena, znacząco niższa od standardowych i skomplikowanych ekspresów do kawy.

W kawiarce znajdujemy zbiorniczek na wodę, sitko z lejkiem, w którym umieszcza się kawę oraz górny zbiornik przeznaczony na gotowy napar. Powstałe podczas gotowania wody ciśnienie, powoduje wypchnięcie wody do górnego zbiornika, która przechodzi przez sitko z nasypaną kawą. Tak powstaje nasz ulubiony, pobudzający napój.

Do wyboru mamy kawiarki stalowe oraz aluminiowe. Te ostatnie charakteryzują zwykle kanciaste kształty. Są wykonane z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i przystosowanych do kontaktu z produktami spożywczymi. Kawiarki stalowe nieznacznie różnią się wyglądem i pozwalają na wydobycie nieco odmiennych aromatów kawy, są za to bardzo łatwe do utrzymania w czystości.

Zaparzacze do herbaty

Herbata z fusami, które mówiąc kolokwialnie „wchodzą w zęby”, to nic przyjemnego. Idealnym rozwiązaniem są zaparzacze do herbaty. Zarówno tłokowe, jak i te pojedyncze. Do tego dochodzą filiżanki czy dzbanki z zaparzaczami. Te ostatnie mogą przybierać ciekawe kształty i formy. Na rynku dostępne są również silikonowe zaparzacze, które sprawdzają się doskonale, a przy tym są estetyczne, łatwe do utrzymania w czystości i ciekawie wyglądają.

Zaparzacze tłokowe czyli francuska prasa (french press), jest to włoski wynalazek. W urządzeniu takim można przygotowywać napar z herbaty liściastej, ale niekoniecznie. Przypomina wysoki kubek, ale wyposażony jest w specjalny tłok i wykonany z żaroodpornego szkła. Po zalaniu liści tłok opuszcza się i tak następuje ich oddzielnie od naparu. Zaparzacze mają różną pojemność. Do zielonych herbat najlepiej wybierać te mniejsze, do czerwonych, białych i czarnych – te o większych rozmiarach. Przy wyborze zaparzacza liczy się jego jakość. Szczelne dopasowanie tłoka oraz niezbyt duże oczka w sitku, by liście nie były w stanie przedostać się do naparu.

Bardzo popularnym i najczęściej stosowanym rozwiązaniem, są zaparzacze pojedyncze. Minimum miejsca i największy komfort przygotowywania herbaty. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość liści, mając na uwadze, by pozostawić miejsce do ich rozwinięcia się. Zaparzacz wkłada się do szklanki, kubka czy też filiżanki. Na rynku znaleźć można dzbanki z wbudowanymi, wyjmowanymi zaparzaczami. Także o różnych pojemnościach.

Inne akcesoria

Pośród akcesoriów i elementów do przygotowywania ulubionych napojów, znaleźć można sporą liczbę takich, które będą połączeniem funkcjonalności i ciekawego wyglądu. Dobrym rozwiązaniem są dzbanki, które można używać również w kuchenkach mikrofalowych.

Ciekawym rozwiązaniem dla tradycyjnych dzbanków czy też zaparzaczy, są dzbanki z podgrzewaczami. Dzięki takiej konstrukcji przygotowany napój przez długi czas pozostaje ciepły, a do tego całość wygląda efektownie i z powodzeniem może zagościć na stole, jako akcesorium praktyczne i ozdobne. Inne rozwiązanie to dzbanuszki wraz z filiżankami, które wizualnie także świetnie się prezentują i są wygodne w użytkowaniu.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu akcesoriów

Jak sama nazwa wskazuje, akcesoria to tylko dodatek do naszego kuchennego wyposażenia. Warto jednak zwracać uwagę na jakość, bo nie sztuką jest kupić coś za grosze, a po kilkukrotnym użytkowaniu wyrzucić, gdy przestanie się sprawdzać lub ulegnie zniszczeniu. Tym bardziej, gdy w grę wchodzi kawiarka, która opiewa już na nieco wyższe koszty.

Liczy się materiał, z jakiego wykonane są dane akcesoria, na drugim miejscu stawiamy cenę. Ważny aspekt to także kolorystyka, wzornictwo. Tym bardziej, jeśli często przyjmujemy gości i chcemy, by na przykład filiżankę w komplecie z dzbankiem, móc postawić bezpośrednio przed naszym gościem.

Kolejny element to łatwość utrzymania w czystości oraz sposób, w jaki dany produkt może być użytkowany. Kawiarki będą nadawać się do zastosowania na kuchenkach gazowych, z kolei niekoniecznie na indukcyjnych. Do tych ostatnich może zaistnieć konieczność wyboru innej kawiarki. Podobnie jest z dzbankami, które w większości wypadków nie nadają się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Niektóre produkty można myć w zmywarce, innych nie.

Zasadność zwrócenia uwagi na te aspekty jest oczywistą. Tylko prawidłowo eksploatowany produkt spełni nasze oczekiwania, pozwoli uzyskać aromatyczny napój i cieszyć się chwilami z kubkiem w ręku. Poza tym to kwestia bezpiecznego przygotowywania produktów spożywczych, które mają kontakt z różnymi materiałami, a kawa czy herbata to nic innego, jak właśnie produkty spożywcze.

 
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge